Resepi Ayam Masak Merah
Bahan-bahan buat ayam masak merah:
- 1 ekor ayam yang sudah dilumur garam, kunyit dan digoreng separuh masak.
- 2 kuntum bunga lawang
- 1 ketul kayu manis
- 2 sudu besar sos cili
- 60 ml santan
- 250 ml air
- 3 biji tomato yang sudah dipotong 4 bahagian
- Garam
- Gula
- Minyak untuk menumis
Bahan kisar halus:
- 4 biji bawang besar
- 5 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 15-20 tangkai cili kering, gunting dan buang sikit bijinya, rebus bentar baru kisar
Bahan-bahan hiris:
- 3 biji bawang besar / bawang holland
- 5 ulas bawang putih
- 2 cm halia – hiris jadi 3 bahagian
Cara buat ayam masak merah:
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan hirisan sampai layu.
- Lepas itu masukkan bahan kisar dan gaul sampai rata.
- Kemudian masukkan cili kering yang sudah di kisar dan sos cili. Tumi sampai pecah minyak.
- Lepas itu masukkan ayam yang di sudah di goreng separuh masak sebelumnya. Gaul rata dan biarkan sekejab.
- Kemudian masukkan air sebanyak mana kuah yang disukai.
- Lepas itu masukkan santan. Santan berguna untuk nak buat kuah tu pekat. Kuah jangan terlalu cair dan terlalu pekat sangat.
- Masukkan tomato dan garam, gaul hingga rata dan biarkan sampai pecah minyak.
- Bila rasa dah sebati (tomato tu dah empuk dan kaler kuah dah menarik), bolehlah ditutup api.
- Ayam masak merah SIAP DOH..
No comments:
Post a Comment